Να μην απολυθούν οι 84 εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης στη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που έγινε σήμερα στη Βουλή.
Κατήγγειλε ότι αυτές οι απολύσεις, θα γίνουν την ώρα που είναι σοβαρή η υποστελέχωση στις 8 Δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης. Συγκεκριμένα, στις 31/12/2023 λήγει η σύμβαση 38 εργαζομένων με το πρόγραμμα COVID, επίσης τμηματικά από αρχές του έτους 2024 λήγει η σύμβαση 30 εργαζόμενων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ/1/2022), και στις 31/3/2024 λήγει η σύμβαση 16 εργαζόμενων από την προκήρυξη 7Κ. Συνολικά 84 εργαζόμενοι, που καλύπτουν τα τραγικά κενά που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό, πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΚΚΠ ΠΚ, επίκειται να απολυθούν.
Ειδικότερα, πρόκειται για προσωπικό που έχει αποκτήσει πολύτιμη πείρα, αποτελώντας στήριγμα για τους περιθαλπόμενους (βαριά ανάπηροι, χρόνια πάσχοντες, παιδιά χωρίς οικογένεια), μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Το να βρεθούν στον δρόμο της ανεργίας -εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειές τους- θα οξύνει το διαχρονικό πρόβλημα της υποστελέχωσης των Παραρτημάτων του ΚΚΠΠ Κρήτης από μόνιμο επιστημονικό (ιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, διοικητικοί – οικονομικοί), καθώς και προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων (νοσηλευτές, μάγειρες, οδηγοί, επιμελητές παιδιών, βοηθητικό προσωπικό, τεχνίτες, εργάτες κ.ά.). Ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς του προσωπικού που θα απομείνει.
Κατήγγειλε ότι αυτές οι απολύσεις είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων, σε βάρος εργαζομένων και περιθαλπόμενων, όπως και όσες απολύσεις έχουν ήδη συντελεστεί. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, γενίκευσαν τις εργασιακές σχέσεις-λάστιχο για να τσακίσουν το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά και για να δρομολογούν την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών για τα κέρδη των εργολάβων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα γι’ αυτή την πολιτική επιλογή είναι ότι η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου, για να δώσει έγκριση στον Προϋπολογισμό του ΚΚΠΠ για το 2023, ακύρωσε την πρόσληψη 44 επικουρικών υπαλλήλων και 12 συνεργατών, επιστημονικών ειδικοτήτων, με σύμβαση μίσθωσης έργου, ώστε να εξοικονομηθούν 429,5 χιλ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό.
Στη συνέχεια, εφόσον οι ανάγκες του ΚΚΠΠ Κρήτης ήταν έκδηλες, προχώρησε στη σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες για εργολαβικούς εργαζόμενους. Το αποτέλεσμα, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν η συνολική αμοιβή των εταιρειών – εργολάβων να ξεπεράσει κατά πολύ τα ποσά που απαιτούνταν για την πρόσληψη προσωπικού.
Ο Υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, στην απάντησή του επικαλέστηκε τον εκπρόθεσμο προϋπολογισμό που κατέθεσε στο Υπουργείο, το Κέντρου για το 2023, με έλλειμμα περίπου 2,4 εκατομμύρια ευρώ, για την κάλυψη του οποίου δεν επαρκούσαν τα ταμειακά διαθέσιμα. Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ανέφερε, ζήτησε νέο προϋπολογισμό, όπως κι έγινε, αλλά με κομμένα τα ποσά για τους εργαζόμενους. Αυτό ακριβώς κατήγγειλε στη δευτερολογία του, ο Μανώλης Συντυχάκης σημειώνοντας ότι και με αυτό το παράδειγμα φαίνεται πώς εφαρμόζεται η δημοσιονομική πειθαρχία από την κυβέρνηση και τις δημόσιες δομές, σε βάρος των αναγκών των εργαζομένων και των περιθαλπόμενων.
Υπογράμμισε ότι εάν οι προσλήψεις γίνονταν από το κράτος αντί από τον ιδιώτη εργολάβο, θα εξοικονομούνταν περίπου 670 χιλιάδες ευρώ, ωστόσο, σημείωσε είναι επιλογή της κυβέρνησης να μην το κάνει, να υποχρηματοδοτεί εδώ και χρόνια τις κοινωνικές δομές, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε συγχωνεύσεις και μείωση προσωπικού, αφήνοντας άπλετο χώρο στους ιδιώτες.